Toptaken in crisistijd

Hoe gebruik je Toptaken in crisistijd

Toptaken in crisistijd, gemeente Peel en Maas mobiel | Toptaken websiteWie had dat gedacht, we leven in crisistijd. Het Corona virus heeft heel de wereld op zijn kop gezet. En hoe lang gaat het nog duren? Wat zijn straks de gevolgen voor de economie? Veel geleerden doen voorzichtig voorspellingen, maar persoonlijk denk ik dat niemand het weet. We hebben geen idee hoe lang het virus mensen nog besmet. En welke economische gevolgen alle maatregelen nu gaan hebben weet ook niemand. We weten alleen dat het gevolgen gaat hebben, dat mag duidelijk zijn. Maar hoe ga je nu op een website om met informatie aanbieden over het Coronavirus. Hoe gebruik je nu Toptaken in crisistijd?

We worden als burger op de hoogte gehouden door heel veel organisaties. Voor veel burgers is een gemeente de ingang om vragen te stellen over het virus en de maatregelen dan wel gevolgen. Gemeenten communiceren dan ook veel over het Corona virus. Sommige gemeenten overdrijven het een beetje. Mijn advies is om in crisistijd vooral te communiceren over lokale maatregelen en gevolgen. Voor landelijke maatregelen kun je het beste verwijzen naar websites van het RIVM en Rijksoverheid. Ik zie veel gemeenten de informatie van het RIVM letterlijk overnemen, maar dat is bijna niet bij te houden. Een korte introductie en een verwijzing is in dit geval voldoende.


Een crisisbanner in plaats van een Toptaak

Ik zie veel gemeenten een Toptaak gebruiken voor de informatie over de Corona crisis. Op zich werkt dat wel, toch adviseer ik een andere manier om de aandacht te vragen voor de crisis informatie. Gebruik hiervoor de crisisbanner. Een crisisbanner heeft een afwijkende vormgeving en valt daardoor extra op. Vooral mobiel! En omdat tegenwoordig veel websites worden bezocht met een mobiele telefoon is het gebruik van de crisisbanner zeer effectief. Bij de screenshots laat ik een aantal voorbeelden zien van gemeentelijke websites. Opvallend is dat de crisismelding bij de gemeente Tilburg mobiel niet zichtbaar is, daarom heb ik daar geen screenshot van opgenomen. Daar moet je dus wel goed op letten, het moet welk werken op elk device en elke schermresolutie.

Een mooi voorbeeld vind ik het voorbeeld van de website van de gemeente Peel en Maas, de gemeente waar ikzelf woon. Daar worden in de crisisbanner verwijzingen gemaakt naar informatiepagina’s in verschillende talen. Onze gemeente kent veel arbeidsmigranten, op deze manier worden ook deze mensen snel naar de juiste pagina’s gestuurd. Ik vind dat persoonlijk een goede manier om in tijden van een crisis mensen te voorzien van de juiste informatie. Mijn advies voor Toptaken in crisistijd: gebruik een crisisbanner, eventueel in combinatie met een Toptaak.


Voorbeelden websites met crisisbanner

Toptaken in crisistijd, gemeente Peel en Maas | Toptaken website
Website gemeente Bernheze met crisibanner | Toptaken website
Toptaken in crisistijd gemeente Vaals | Toptaken website
Website gemeente Tilburg tijdens Corona crisi | Toptaken website
Website gemeente Waalre tijdens Corona crisi | Toptaken website

Voorbeelden mobiele websites met crisisbanner

Toptaken in crisistijd, gemeente Peel en Maas mobiel | Toptaken website
Mobiele website gemeente Waalre tijdens Corona crisi | Toptaken website
Toptaken in crisistijd gemeente Vaals, mobiel | Toptaken website
Mobiele website gemeente Bernheze met crisibanner | Toptaken website

Nieuwsbericht crisisbanner Toptaken website

Bekijk ook het korte nieuwsbericht over een crisisbanner Toptaken website.