Voorbeelden van Toptaken websites

Steeds meer voorbeelden, of toch niet?

Er zijn inmiddels verschillende voorbeelden van Toptaken websites. De ene website iets beter dan de andere, het eindresultaat is vaak van veel factoren afhankelijk:

  • ambities van de organisatie
  • beschikbaar budget
  • voldoende medewerkers beschikbaar
  • voldoende kennis aanwezig
  • koppelingen met bestaande systemen
  • etc.

Elk eindresultaat moet dan ook altijd in perspectief bekeken worden. Geen enkele website is te vergelijken met een andere website. Want misschien is een Toptaken website wel met weinig middelen opgezet en is het resultaat in verhouding toch erg goed. Ik oordeel dan niet over website maar wil hier een aantal goede voorbeelden benoemen.

Voorbeelden gemeentelijke websites

Gemeenten

In de publieke sector is de term Toptaken website een ‘hippe kreet’. Elke gemeente zegt tegenwoordig na een oplevering dat het een Toptaken website heeft gerealiseerd. Maar is dat wel zo? Veel leveranciers bieden een standaard template aan en zeggen dat ze daarmee snel een Toptaken website kunnen opleveren. Deels klopt dat ook nog wel, maar als je dan verder naar het eindresultaat gaat kijken moet je toch vaak concluderen dat het inhoudelijk niet helemaal klopt. De startpagina is vaak een overzicht met verwijzingen naar onderwerpen, niet naar de belangrijkste pagina’s. Dat klopt dus eigenlijk niet, want vaak moet een bezoeker op de vervolgpagina weer verder gaan zoeken naar de ‘echte’ toptaak binnen dat onderwerp.

Gemeenten Vianen en Vaals

Er zijn 2 voorbeelden die ik extra wil benadrukken, zonder de andere voorbeelden tekort te doen. Allereerst de website van de gemeente Vianen. Daar heb ik samen met een projectgroep in 2013 een geheel nieuw concept uitgewerkt met een verrassend en gedurfd resultaat. De website van de gemeente Vianen is vaak genoemd als goed voorbeeld, een mooi compliment. Het visiedocument dat je gratis kunt downloaden is daar ook grotendeels op gebaseerd.

Als tweede wil ik de website van de gemeente Vaals als mooi voorbeeld noemen. Deze website is namelijk een combinatie tussen een Toptaken website en een vorm van storytelling. Uitgewerkt in een prachtige vormgeving. Daar heb ik samen met de gemeente Vaals en ontwerpbureau Studio Denk het ‘zakelijke’ van een Toptaken website weten uit te werken in een aantrekkelijke website, waarbij de inwoner/ondernemer een ‘warm’ gevoel zal krijgen bij de website. Een resultaat waar de nodige uren in zijn gaan zitten, maar waar iedereen die er bij betrokken is geweest bijzonder trots is op het eindresultaat.

Overige sectoren

Buiten de publieke sector is de term Toptaken website iets minder bekend. Toch zou je elke website vanuit het principe van Toptaken moeten opzetten, hoe klein een website ook is. Het gaat er uiteindelijk om dat je de juiste mensen weet te bereiken en het liefst zo snel en goed mogelijk. De visie die we beschrijven in het visie document is dan ook op elke website toepasbaar.

Ik probeer het zelf toe te passen op een aantal websites die ik beheer, zoals de website van ProgPower Europe (een muziekfestival dat ik organiseer), de website van CDKL5 Nederland (een ernstige ziekte waar mijn jongste dochter helaas ook aan lijdt) en de website van BoutenParket (bedrijf van een vriend van me). Helaas lukt het door tijd vaak niet om de website optimaal te beheren, maar omdat ik zelf een aantal websites beheer dwing ik mezelf ook op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Kortom, de visie op een goede Toptaken website is op elke website toe te passen, in welke hoedanigheid dan ook!

Heb je vragen, wil je advies of ondersteuning?

Neem contact met ons op
Start chat
Stel nu je vraag
Hallo, stel je vraag via WhatsApp en ik antwoord zo snel mogelijk.
Powered by