Voorbeelden van Toptaken websites

Steeds meer voorbeelden, of toch niet?

Er zijn inmiddels veel voorbeelden van Toptaken websites. Dat wordt in ieder geval beweerd. De ene website misschien beter dan de andere, het eindresultaat is vaak van veel factoren afhankelijk. Wat zijn de ambities van de organisatie? Met welk budget kan er gewerkt worden? Zijn er voldoende medewerkers beschikbaar en hebben deze medewerkers ook allemaal de juiste competenties? Moet er rekening gehouden worden met bestaande systemen of mag er naar iets nieuws gezocht worden? En zo kunnen we nog wel een aantal factoren noemen. Het eindresultaat moet dan ook altijd in perspectief bekeken worden. Want misschien is een website wel met weinig middelen opgezet en is het resultaat in verhouding toch erg goed.

Gemeenten

In de publieke sector is de term Toptaken website een ‘hippe kreet’. Elke gemeente zegt tegenwoordig na een oplevering dat het een Toptaken website heeft gerealiseerd. Maar als je er echt kritisch naar kijkt, dan betwijfelen we dat. Veel leveranciers bieden een standaard template aan en zeggen dat ze daarmee snel een Toptaken website kunnen opleveren. En deels klopt dat ook nog wel, maar als je dan verder naar het eindresultaat gaat kijken moet je toch vaak concluderen dat er inhoudelijk nog veel verbeterd kan worden. Er zijn natuurlijk ook gemeenten die het wel prima op orde hebben en de laatste tijd worden ook steeds meer goede Toptaken website gepresenteerd. Maar zo rooskleurig als sommige mensen er over denken is het absoluut niet.
Als één van de goede voorbeelden van Toptaken websites willen we de gemeente Vianen noemen (www.vianen.nl). In Vianen is de visie zoals beschreven op deze website, goed gebruikt. Het visie document beschrijft ook een aantal voorbeelden van de website van de gemeente Vianen. Op basis van dit document en de visie zijn veel gemeenten gevolgd. Een aantal van deze gemeenten zijn Veldhoven, Waalre, Uden, Leerdam, Peel en Maas, Maasdriel, Bernheze. Allemaal hebben ze de visie gebruikt, maar elk eindresultaat is toch weer net even iets anders.

Andere sectoren

Buiten de publieke sector is de term Toptaken website nog niet zo bekend. Toch zou je elke website vanuit het principe van Toptaken moeten opzetten, hoe klein een website ook is. Het gaat er uiteindelijk om dat je de juiste mensen weet te bereiken en het liefst zo snel en goed mogelijk. De visie die we beschrijven in het visie document is dan ook op elke website toepasbaar.

Heb je vragen, wil je advies of ondersteuning?

Neem contact met ons op