Voorbeelden van toptaken websites

Het ontstaan van toptaken websites

Sinds 1999 ben ik betrokken bij projecten om (online) dienstverlening te verbeteren. Websites, intranetten, zaaksystemen, e-formulieren, content creatie. Dit zijn een aantal voorbeelden waar ik op de één of andere manier bij betrokken ben. Ik ondersteun hierbij gemeentelijke organisaties. Meer informatie over mij kun je lezen op mijn persoonlijke website.

Vanaf 2012 zijn gemeentelijke websites vooral opgezet vanuit toptaken visie. Bij voormalig gemeente Vianen heb ik in 2013 een vernieuwd concept mogen implementeren, samen met een enthousiaste projectgroep. Dat project is de basis geweest voor het schrijven van het visiedocument ‘De kunst van het weglaten’. Het document heb ik eind 2021 in zijn geheel bijgewerkt naar aanleiding van een project dat ik heb mogelijk begeleiden bij gemeente Deurne. De website van gemeente Deurne is geheel vernieuwd op basis van de toptaken visie. Op dinsdag 14 december 2021 is de nieuwe website gelanceerd.

Voormalig gemeente Vianen

Screenshot homepage Toptaken website voormalig gemeente Vianen

Eind 2013 is de website van voormalig gemeente Vianen geheel vernieuwd. (Vianen was onderdeel van een herindeling gemeente Vijfheerenlanden). Een gedurfde toptaken website die in 2014 de nodige aandacht heeft gekregen. Op basis van dit project heb ik het visiedocument ‘Toptaken website, de kunst van het weglaten’ geschreven dat je gratis kunt aanvragen. Met trots kijk ik nog steeds terug op het eindresultaat.

Bekijk het voorbeeld van de toptaken website voormalig gemeente Vianen.

Gemeente Deurne

Screenshot homepage website gemeente Deurne

Eind 2021 is de website van gemeente Deurne geheel vernieuwd. Gebaseerd op de toptaken visie, maar met een eigen identiteit. Op basis van dit project heb ik het visiedocument ‘Toptaken website, de kunst van het weglaten’ in zijn geheel bijgewerkt. Een mooi resultaat waarbij de reacties tijdens de testfase ook bijzonder positief waren. Zowel van medewerkers gemeente Deurne als van inwoners.

Bekijk het voorbeeld van de toptaken website gemeente Deurne.

Voorbeelden gemeentelijke toptaken websites

Inmiddels is het toptaken principe niets nieuws meer bij gemeentelijke organisaties. Ik benoem hier een aantal gemeenten waar ik op de één of andere manier betrokken ben geweest bij het verbeteren van de website en online dienstverlening. Voor meer voorbeelden kun je het beste het visiedocument aanvragen.

Voorbeeld website gemeente Valkenburg

Valkenburg

Voorbeeld website gemeente Vaals

Vaals

Voorbeeld website gemeente Stein

Stein

Voorbeeld website gemeente Tilburg

Tilburg

Voorbeeld website gemeente Boekel

Boekel

Voorbeeld website gemeente Beesel

Beesel

Toptaken website HagaZiekenhuis van Den Haag

Voorbeeld Toptaken website HagaZiekenhuis van Den Haag

In 2019 heeft het HagaZiekenhuis van Den Haag de website vernieuwd op basis van de visie op een toptaken website zoals beschreven op deze website. Daar heeft projectleider Richard Pflug een mooi artikel over geschreven op Frankwatching. ‘Uitblinkt in wat er niet staat’, zo kun je het eindresultaat omschrijven.

Bekijk de website van het HagaZiekenhuis van Den Haag maar eens en oordeel zelf.