Uitgangspunten toptaken website

Toptaken website op basis van vormgeving, structuur en inhoud

Hoe krijg je nu een functionele, gebruiksvriendelijke maar ook aantrekkelijke website? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Binnen de visie op een toptaken website zoals op deze website beschreven, worden 3 uitgangspunten toptaken website beschreven:

  1. Vormgeving
  2. Structuur
  3. Inhoud

Hieronder ga ik kort in op deze uitgangspunten. In het visiedocument ‘De kunst van het weglaten’ worden deze uitgangspunten uitgebreid beschreven.

Vormgeving

Over vormgeving wordt niet door iedereen hetzelfde gedacht als het gaat om een goeie toptaken website. Er wordt wel eens gezegd dat vormgeving niets met een toptaken website te maken heeft. Maar is dat wel zo? Is vormgeving niet juist heel belangrijk om een goeie toptaken website te ontwikkelen? Hoe je het ook bekijkt, iets wat er goed uitziet heeft meer aantrekkingskracht. En dat geldt ook voor een website. Het is altijd de kunst om de juiste balans te vinden. Maar een goed uitgewerkte toptaken website, voorzien van een slechte vormgeving, zal niet het beoogde effect bereiken. In het visiedocument wordt dit uitgebreid beschreven.

Structuur

Op veel websites verdwaal je vaak in een onoverzichtelijke structuur, met veel  verwijzingen. Doorgaans zijn er ook meerdere menu’s aanwezig, maar dat maakt het er allemaal niet beter op. Heb jij jezelf weleens de vraag gesteld, hoe noodzakelijk is een menu op een website eigenlijk? Wat vind jijzelf?

In de benadering van een toptaken website volstaat een overzicht van toptaken, gecombineerd met een goede zoekfunctie. Aangevuld met een goed werkende a-z index en een volledig overzicht van de onderwerpen, eventueel ingedeeld per doelgroep en/of onderwerp. En uiteraard moet je er voor zorgen dat je pagina’s goed gevonden worden in Google. Als je hier allemaal rekening mee houdt, dan kom je een heel eind.

Inhoud

Zoals wij in onze beschrijving over een Toptaken website al aangaven, kent eigenlijk elke pagina een ‘soort van’ Toptaak. Inhoud is dan ook een belangrijk uitgangspunt bij het opzetten van een functionele toptaken website. De informatie op een pagina moet goed geschreven zijn. Er moet niet te veel informatie staan en verwijzingen naar andere pagina’s (intern of extern) moeten duidelijk zichtbaar zijn. En natuurlijk moet de toptaak van een pagina (bijvoorbeeld het indienen van een aanvraag, een donatie geven, iets bestellen) duidelijk en logisch zijn.

Overigens wil een toptaken website niet per definitie zeggen dat er weinig pagina’s zijn. Er kunnen best veel ’tiny task’ pagina’s zijn, daar is op zich niets mis mee. Het gaat erom dat de meest gezochte pagina’s snel gevonden worden en dat de taak van elke pagina snel uitgevoerd kan worden. Inhoud is daarom één van de belangrijkste uitgangspunten toptaken website en heeft continue aandacht nodig.

    Gratis visiedocument