Uitgangspunten Toptaken website

Structuur, inhoud en vormgeving als uitgangspunten Toptaken website

Hoe krijg je nu een functionele en aantrekkelijke website? Waar moet je allemaal rekening mee houden? De meningen zijn hierover verdeeld. Binnen de visie voor een Toptaken website zoals op deze website beschreven, worden 3 uitgangspunten Toptaken website beschreven:

  1. Structuur
  2. Inhoud
  3. Vormgeving

Hieronder ga ik kort in op een aantal onderdelen, maar je kunt het beste het visiedocument downloaden voor een volledige beschrijving van de uitgangspunten Toptaken website.

Toptaken, zoekfunctie en een overzicht van onderwerpen

Op veel websites verdwaal je vaak in een onoverzichtelijke structuur, met veel  verwijzingen. Doorgaans zijn er ook meerdere menu’s aanwezig, maar dat maakt het er allemaal niet beter op. Heb jij jezelf weleens de vraag gesteld, hoe noodzakelijk is een menu op een website eigenlijk? Wat vind jijzelf?

In de benadering van een Toptaken website volstaat een overzicht van Toptaken, gecombineerd met een goede zoekfunctie. Aangevuld met een goed werkende a-z index en een volledig overzicht van de onderwerpen, eventueel ingedeeld per doelgroep. En uiteraard moet je er voor zorgen dat je pagina’s goed gevonden worden in Google. Als je hier allemaal rekening mee houdt, dan kom je een heel eind.

A-Z index

Over een goede a-z index verschillen de meningen nogal. Voor het project bij de gemeente Vianen hebben wij Gerry McGovern (de ‘goeroe’ binnen het vakgebied) de website voor livegang laten testen. Hij was duidelijk in zijn mening, de a-z is een uitstekende optie om de tiny-tasks goed bereikbaar te maken. Hij adviseerde om het al op de homepage te plaatsen.

Inmiddels tonen cijfers aan dat de a-z index veel gebruikt wordt, waarbij weinig bezoekers de website via de a-z pagina verlaten. Daarmee wordt bevestigd dat bij die website de a-z index een toegevoegde waarde is. Inmiddels hebben meer organisaties deze functionaliteit naar volle tevredenheid toegevoegd, zoals meerdere gemeenten. Zie een voorbeeld bij de gemeente Veldhoven.

A-Z index als één van de uitgangspunten Toptaken website
Voorbeeld krachtige a-z index, voormalig gemeente Vianen

Toptaak per pagina

Zoals wij in onze beschrijving over een Toptaken website al aangaven, kent eigenlijk elke pagina een ‘soort van’ Toptaak. Inhoud is dan ook een belangrijk uitgangspunt bij het opzetten van een functionele Toptaken website. De informatie op een pagina moet goed geschreven zijn. Er moet niet te veel informatie staan en verwijzingen naar andere pagina’s (intern of extern) moeten duidelijk zichtbaar zijn. En natuurlijk moet de Toptaak van een pagina (bijvoorbeeld het indienen van een aanvraag, een donatie geven, iets bestellen) duidelijk en logisch zijn.

Overigens wil een Toptaken website niet per definitie zeggen dat er weinig pagina’s zijn. Er kunnen best veel ‘tiny task’ pagina’s zijn, daar is op zich niets mis mee. Het gaat erom dat de meest gezochte pagina’s snel gevonden worden en dat de taak van elke pagina snel uitgevoerd kan worden. Inhoud is daarom één van de belangrijkste uitgangspunten Toptaken website.

Vormgeving

Over vormgeving heb ik mogelijk een afwijkende mening. Ik hoor regelmatig dat vormgeving niets met een Toptaken website te maken heeft. Daar ben ik het volstrekt mee oneens. Sterker nog, ik ben van mening dat vormgeving juist heel erg belangrijk is voor een goed werkende Toptaken website. Want hoe je het ook bekijkt, iets wat er goed uitziet heeft meer aantrekkingskracht. En dat geldt ook voor een website. Het is altijd de kunst om de juiste balans te vinden. Maar een goed uitgewerkteTtoptaken website, voorzien van een slechte vormgeving, zal niet het beoogde effect bereiken.

Om even een voorbeeld te noemen. Ik heb een keer een Toptaken website bekeken, waarbij op de homepage linkjes op maar liefst 15 (!!) verschillende manieren worden weergegeven. En op onderliggende pagina’s stonden 3 actiebuttons met eenzelfde opmaak. Wat is in dat geval de Toptaak van die pagina? Linkjes moeten zoveel mogelijk dezelfde opmaak krijgen op een website. En op een pagina moet maar 1 duidelijke call-to-action button aanwezig zijn (die linkt naar de uit te voeren taak). Dat is veel beter en veel overzichtelijker. Ik adviseer iedereen dan ook om vooraf goed na te denken over vormgeving. Want een verzorgde website met een aantrekkelijk uiterlijk betaalt zich terug. Vormgeving is daarom zeker één van de belangrijkste uitgangspunten Toptaken website.