Tiny tasks goed bereikbaar maken

Tiny tasks moeten niet vergeten worden

Als je website is ingericht op Toptaken, dan zullen de tiny tasks wat meer op de achtergrond zijn gekomen. Dat is natuurlijk geen probleem, maar je moet de tiny tasks niet onderschatten. Want al komt 50% van je bezoekers voor een beperkt aantal Toptaken, dan komt nog steeds 50% voor de andere taken, de tiny tasks. Er zijn een aantal mogelijkheden om de tiny tasks eenvoudig bereikbaar te maken.

Zoekfunctie die gestuurd kan worden

Een goede methode is een zoekfunctie in te richten die ‘gestuurd’ kan worden. Daarmee bedoelen we dat bepaalde resultaten bovenaan komen te staan bij het invullen van een zoekwoord. Een krachtige zoekfunctie is SOOQR. Deze zoekfunctie geeft direct ‘inline resultaten’. Dat betekent dat er al resultaten getoond worden op het moment dat je een zoekwoord aan het typen bent. De resultaten zijn volledig te sturen door het toevoegen van trefwoorden waaraan dan de juiste resultaten worden gekoppeld. De statistieken houden bij welke zoekwoorden het vaakst gebruikt worden, met of zonder resultaat. Op basis van deze informatie kun je dan de zoekresultaten bijsturen. Als je dit goed bijhoudt, zijn de tiny tasks snel te bereiken.

Tiny tasks via een A-Z index

Een onderdeel waar vaak veel discussie over is, een A-Z index. Er zijn een aantal deskundigen die beweren dat een A-Z index geen goede oplossing is. Echter, op basis van statistieken van een aantal websites is een A-Z index volgens ons juist wel een goede methode om de tiny tasks bereikbaar te maken. Onze visie is ook niet uit de lucht komen vallen, maar gebaseerd op een gedegen onderzoek dat ooit door de BBC in Engeland is uitgevoerd. En daarnaast is ook Gerry McGovern, schrijver van het boek The Stranger’s Long Neck,  gevraagd naar de mening over een A-Z index en hij was juist erg enthousiast.

Aandachtspunt bij een goede A-Z index is wel het continue monitoren van het klik- en zoekgedrag van je bezoekers. Want niet iedereen zoekt op hetzelfde trefwoord, daar zit dus de grootste uitdaging. De A-Z index moet dan ook continue bijgewerkt kunnen worden.

Een andere manier om de tiny tasks makkelijk bereikbaar te maken is via goede verwijzingen. Op elke pagina maak je verwijzingen naar relevante informatie die bij de pagina hoort. Op deze manier maak je gerelateerde informatie goed bereikbaar. Ga hier wel goed mee om!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *