Onderzoek toegankelijkheid websites

Onderzoek Toegankelijkheid

In november 2018 heb ik een presentatie verzorgd over webtoegankelijkheid bij de gemeente Stein, tijdens een bijeenkomst over digitale toegankelijkheid. Tijdens deze bijeenkomst werden ook een aantal resultaten gepresenteerd van een onderzoek dat had plaatsgevonden. Deze resultaten hebben mij doen besluiten om zelf ook een onderzoek te laten uitvoeren op toegankelijkheid.

In samenwerking met Irma Janssen, lid van het inclusieteam van de gemeente Stein, heb ik een aantal opdrachten laten uitvoeren op 4 gemeentelijke websites. Bij 3 van deze websites ben ikzelf betrokken geweest bij de ontwikkeling, bij één website niet.

De resultaten van dit onderzoek zijn zeer interessant. Daar waar we altijd veel aandacht besteden aan de techniek als het gaat om toegankelijkheid, blijkt in de praktijk dat vooral content voor problemen zorgt. Te veel tekst, onlogische titels, lastige navigatiestructuur, etc. De conclusie is duidelijk, we hebben nog wel een weg te gaan als het gaat om digitale toegankelijkheid.

Mocht je interesse hebben in het onderzoek, stuur me dan een mail, info@toptakenwebsite.nl. Je kunt ook het visiedocument downloaden, daar heb ik de resultaten ook in opgenomen.